Michael Jackson, Emre Kongar yüzünden Topkapı Sarayı’nı göremeden öldü!

Bir yanda dünyanın en önemli pop starı Michael Jackson, diğer yanda bilim ve düşün dünyamızın önemli bir ismi Emre Kongar. Onların yolu Jackson'ın 1993'teki İstanbul konserinde kesişiyor. Ahmet San. Michael Jackson'ı Topkapı Sarayı'nı gezdirme vaadiyle ikna ediyor. Ama Emre Kongar buna izin vermiyor

Kültür Sanat 4 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Bir varmış bir yokmuş… Evvel zaman içerisinde bir Türkiye varmış. Ahmet San adında gözü kara, istediğini koparan bir organizasyon dahisi o yıllarda dünyanın en önemli pop starını ülkesine getirme planları yapmış. Pop starın adı da Michael Jackson’mış.

Kafaya koyduğunu yapan Ahmet San, Michael Jackson’ı uzun uğraşlar sonucu Türkiye’de konser vermeye ikna etmiş. Jackson Türkiye’ye gelmiş ama sağlık sorunları nedeniyle konser iptal edilmiş. Fakat dedik ya Ahmet Son tuttuğunu koparan bir organizatör dahisi. Yılmamış, Moskova’da tekrar Michael Jackson ve menajeriyle masaya oturmuş. Michael Jackson’ı tekrar Türkiye’ye getirmek için Topkapı Sarayı’ndan Kapalı Çarşı’dan bahsetmiş. Ve Topkapı Sarayı’nın adını duyunca Michael Jackson heyecanlanmış ‘Orası muhteşem diyorlar’ demiş ve ama “Kalabalık değil mi?” diye sormuş pop star. Ahmet San da “Senin için kapatırım” demiş ve pop star İstanbul’a yeniden gelmeye ikna olmuş…

Ahmet San ve Michael Jackson konser öncesinde.

Masal gibi anlatmaya başladık ama 1993’te Ahmet San’ın düzenlediği konserleri düşününce farkında olmadan bir masalı yaşamış gibi hissediyor insan. Emre Kongar’ın 15 Ağustos 2022’de attığı tweetten alıntılıyorum: 26 Mayıs: Guns N’ Roses, 20 Haziran: Elton John, 25 Haziran: Metallica, 2 Temmuz: Sting, 13 Eylül: Bon Jovi, 17 Eylül: Scorpions, 23 Eylül: Michael Jackson, 7 Ekim: Madonna… Hepsi de stadyum konserleri.

Michael Jackson’dan devam edelim. Ahmet San Türkiye’ye dönüşünde hemen soluğu dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar’ın yanında alıyor. Anlatıyor durumu. Türkiye için bu tanıtımın önemini anlayan Sağlar “Tabii hallederiz” diyor. Sonrasını Ahmet San’ın yeni çıkan ‘San’ kitabından okuyalım: “Topkapı Sarayı’na müze müdürü ile görüşmeye gittim. ‘Kusura bakmayın, yarın gezdiremeyeceğiz’ dedi. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Emre Kongar Bey aradı ve Michael Jackson ziyaretiyle ilgili olarak, ‘Orada Pepsi reklam filmi çekilecekmiş. Kesinlikle müsaade etmiyorum’ şeklinde sertçe talimatlarını aktardı’ dedi.

Şaşırdım mı? Hayır. Çünkü burası Türkiye’ydi! Her şeye her an hazırlıklı olmalısınız. Müdüre, yaptığının doğru olmadığını, bir reklam filmi çekilmeyeceğini, bu tanıtımın ülke için önemli olduğunu anlattım ama sonuç alamadım. Müsteşar ile görüşmek istedim, ulaşamadım. Fikri Sağlar’ı aradım. Kendisi bana ‘Pepsi-Cola reklam filmi çekecekmiş’ dedi. Fikri Sağlar’a, ‘Hayır, yok öyle bir şey, ayrıca keşke çekse’ dedim. Topkapı’dan çıkıp
Cem Uzan’ın yanına gittim. Anlattım durumu. Star’ın haber yorum programında Fikri Sağlar ve müsteşara ağır eleştiriler oldu. Fikri Sağlar programın ardından aradı, ‘Ne yapıyorsun?’ dedi. ‘Bakanım, asıl siz ne yapıyorsunuz? diye cevap verdim. ‘Sonuç olarak müsteşar bunu istiyor, ben de arada kaldım’ diye cevap verdi.

Michael Jackson Topkapı Sarayı’nı Emre Kongar açmayınca Dolmabahçe Sarayı’nı gezdi.

Galatasaray Lisesi’nden abim Engin Ardıç durumu özetledi. Emre Kongar seçimlerde milletvekili adayıydı ve seçimler sonrası ise gözü kültür bakanlığındaydı. Erdal İnönü bir hata yaptı ve bakan olma hedefli kişinin milletvekili seçilememesinin üzerine, kendisini müsteşar olarak atadı. Müsteşar da her fırsatı bakanı taca çıkarmak için kullandı. Bakan da Erdal Bey yüzünden bile bile goller yiyordu. Ben de arkadaşım olan Fikri Sağlar’ı üzmemek için Topkapı Sarayı’ndan vazgeçtim. En sonunda, ‘Dolmabahçe Sarayı’nı gezdirelim’ diye bir plan yaptım. Yaklaşık üç saat sarayı dolaştık. Atatürk’ün yatak odasına girdik, hikâyesi anlatıldı. Diğer bölümleri gezdik. Kısa bir video çekimi yapıldı ve o kayıt çok ses getirdi. Ama muhteşem bir iş kaçmıştı. ‘Michael at Topkapı Palace’ diye belgesel tadında olacak çekimi gerçekleştiremediğim için çok üzülmüştüm.”

Gelelim Emre Kongar’ın yukardaki tweet’inin hikayesine… Balıkesir Edremit’te düzenlenen Zeytinli Festivali yasaklanınca Emre Kongar şöyle bir tweet atmıştı. “1993 İSTANBUL 26 Mayıs: Guns N’ Roses, 20 Haziran: Elton John, 25 Haziran: Metallica, 2 Temmuz: Sting, 13 Eylül: Bon Jovi, 17 Eylül: Scorpions, 23 Eylül: Michael Jackson, 7 Ekim: Madonna 2022 BALIKESİR #Zeytinlirockfestivali yasak 29 yıl önce 29 yıl sonra!” 29 yıl sonrasını biliyoruz. Ama 29 yıl öncesinde bir yanda dünyaca ünlü pop star Michael Jackson, diğer yanda bilim ve düşün dünyasının önemli isimlerinden Emre Kongar. Jackson onu çok heyecanlandıran Topkapı Sarayı’nı Emre Kongar sayesinde göremedi. Ahmet San’ın marifetiyle Dolmabahçe Sarayı’nı gezdi.

Michael Jackson’ın Neverland’i 22 milyon dolara satıldıMichael Jackson’ın Neverland’i 22 milyon dolara satıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.